• Aquest cap de setmana, 29 i 30 d’abril, més de 13.000 escoltes i guies de Catalunya, i també de Mallorca i del País Valencià, es reuniran per mostrar que són “la força per moure el món”
  • Tàrrega es convertirà en Ciutat Escolta i doblarà gairebé la seva població aquest cap de setmana, amb més de 250 activitats, un campament amb 2.500 tendes i més de 1.000 persones voluntàries.
  • Diumenge, un gran acte final reunirà a tots els participants en una celebració de clausura que comptarà amb la participació de Carme Forcadell, Presidenta del Parlament, Dolors Bassa, Consellera de Treball, Afers socials i Famílies, i Rosa Maria Perelló, Alcaldessa de Tàrrega i Vicepresidenta de la Diputació de Lleida.

.

Barcelona, 27 d’abril de 2017. Avui s’ha presentat oficialment la JAMBORINADA, la trobada d’escoltes i guies més gran que s’ha fet mai a Catalunya. Jordi Castellà i Núria Montanyà, coordinadors de la trobada, acompanyats per Marta Vilalta, Directora General de Joventut, han donat a conèixer les activitats i els espais de la ciutat on es duran a terme. Seran més de 13.000 persones, 1.000 de les quals són voluntaris que col·laboraran en l’organització, les que els propers 29 i 30 d’abril es trobaran a la capital de l’Urgell per compartir els valors de l’escoltisme i prendre consciència dels milers d’infants i joves d’arreu del territori català que, dedicats a transformar el món, participen cada setmana d’aquest moviment educatiu” segons Montanyà.

Tàrrega ja fa dies que es prepara per acollir els més de 13.000 escoltes i guies d’arreu del territori català i també de Mallorca i del País Valencià que la convertiran en Ciutat Escolta, arribant a doblar gairebé la seva població. En la roda de premsa celebrada a Barcelona, Jordi Castellà i Núria Montanyà, coordinadors de la Jamborinada, han donat a conèixer una programació farcida d’activitats adreçades als infants i joves de 6 a 18 anys que hi participaran. Es tracta de més 250 activitats de temàtiques com el medi ambient, la interculturalitat, les desigualtats, el consum o l’ocupació, que tancaran el treball en valors que els agrupaments ja han dut a terme al llarg del curs.

Més de 20 espais d’activitat repartits per tot Tàrrega acolliran les diferents activitats al llarg del cap de setmana, 220 autocars, 260 grups d’infants i joves duent a terme activitats contemporàniament, una zona d’acampada de quasi 50.000 m2 on es plantaran 2.500 tendes i més de 1.000 voluntaris, són algunes de les grans xifres de la trobada.

Dolors Colom, una de les 1.000 voluntàries que col·laboraran a la Jamborinada ha explicat el seu motiu per apuntar-se: “Duc les meves filles al cau i no volia que m’ho expliquessin, ho volia viure. Volia ser un petit gra de sorra per fer moure tot el desert”.

La Jamborinada organitzarà una fira d’entitats, on s’han convidat a més de mig centenar d’entitats i associacions que oferiran tallers i activitats temàtiques relacionades amb la transformació social.

.

Escoltisme i guiatge a Catalunya

L’escoltisme i guiatge català té 90 anys d’història. Una història de contribucions importants al país, de compromís nacional, i d’evolució paral·lela a la societat catalana. Actualment el moviment escolta s’estén arreu del nostre territori, i traspassant fronteres -a nivell internacional- l’escoltisme i guiatge aglutina 45 milions de persones en més de 160 països.

Acompanyats per Marta Vilalta, Directora General de Joventut, Jordi Castellà i Núria Montanyà han destacat el paper de l’escoltisme en l’educació dels infants i joves i la seva aportació com a motor de canvi i de transformació social. “Els infants i joves som l’esperança d’un futur millor i l’educació és un pilar bàsic per aconseguir-ho. En l’escoltisme i guiatge eduquem perquè els infants i joves esdevinguin persones conscients, responsables, actives i compromeses, i ho fem des del voluntariat, l’autenticitat, la convicció, la passió i el compromís. Per nosaltres aquest model de persona, l’escolta i guia, és la força per moure el món, i per aquest motiu és el lema de la Jamborinada” ha explicat Montanyà.

Per la seva banda, Vilalta ha recordat que a Catalunya hi ha avui uns 20.000 joves vinculats a l’escoltisme i el guiatge, dels quals uns 4.000 són caps. “Són joves voluntaris que dediquen bona part del seu temps a l’associacionisme educatiu, i això representa un actiu de país molt important, i demostra el compromís de molts joves amb l’acció transformadora del seu entorn i del país”. Per tot això, ha afegit, el Govern de Catalunya està plenament compromès amb l’escoltisme, al qual es van destinar 1,2 milions d’euros el 2016, mentre que en el conjunt de l’educació en el lleure, la partida va ser de 5,4 milions d’euros, dels quals 1,1 milions van ser per a beques que garanteixen la igualtat d’oportunitats en l’accés a les activitats.

.

Els infants i joves protagonistes de la transformació social

L’escoltisme i guiatge considera els infants i joves els protagonistes del canvi i per això la trobada és sobretot un moment perquè facin sentir la seva veu a través de la lectura del manifest participatiu elaborat per ells i elles mateixes.

Bernat Gaya, un jove participant a la trobada ha explicat que “moltes vegades ens trobem que volem fer un pas en solitari però no cal fer-lo sols, som 13.000 persones i podem fer el pas de manera conjunta.”

“La imatge de tots aquests infants a la lectura d’un manifest participatiu elaborat per ells i elles sobre com transformar el món, serà una de les imatges més importants que la Jamborinada deixarà per la posteritat” ha destacat també Castellà.

L’acte central comprendrà també una representació teatral, que tancarà l’eix d’animació de la Jamborinada que els agrupaments ja han anat treballant al llarg del curs, així com breus parlaments institucionals i l’actuació en directe del grup Mandràgora Reggae amb la cançó oficial de la Jamborinada. Comptarà amb la participació de Carme Forcadell, Presidenta del Parlament i presidenta d’honor de l’Associació Nacional de Parlamentaris Escoltes de Catalunya (ANPEC), Dolors Bassa, Consellera de Treball, Afers socials i Famílies, i Rosa Maria Perelló, Alcaldessa de Tàrrega i Vicepresidenta de la Diputació de Lleida.

.

Ampli suport d’institucions i entitats

Organitzada per Minyons Escoltes i Guies de Catalunya amb la participació d’Escoltes Catalans i d’Acció Escolta de Catalunya, la Jamborinada té el suport de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Tàrrega, la Diputació de Barcelona, la Diputació de Lleida, la Diputació de Girona i la Diputació de Tarragona.

La Jamborinada comptarà amb la col·laboració de Mossos d’Esquadra, Protecció Civil de la Generalitat, Bombers de la Generalitat, Sistema d’Emergències Mèdiques SEM i Policia Local de Tàrrega en l’organització del dispositiu preventiu de seguretat i emergències.

Amb la participació de més d’un centenar d’entitats i associacions socials i culturals tant a l’Espai Fira com a altres moments de la trobada, el cap de setmana pretén ser també un espai per teixir una xarxa de col·laboració prou extensa i forta que vagi més enllà de la Jamborinada.

.

Per a més informació:
www.jamborinada.cat
facebook.com/Jamborinada
twitter.com/Jamborinada
instagram.com/Jamborinada