Una proposta d'educació en la llibertat des de l'escoltisme

L’escoltisme diem ‘casa nostra és casa vostra’

IniciPosicionaments i manifestosL’escoltisme diem ‘casa nostra és casa vostra’
Post Image

El passat 9 de novembre es va presentar públicament la campanya Casa nostra, Casa vostra que pretén demostrar el compromís de la societat civil catalana amb l’acollida de persones refugiades procedents de la guerra de Síria i d’altres racons del planeta afectats per la misèria econòmica, la dictadura política i el conflicte bèl·lic.

Des d’Acció Escolta de Catalunya i també des de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge en representació de tot el moviment escolta del país, ens hem sumat des del primer moment a aquesta iniciativa solidària que pretén transformar la nostra societat per fer-la més justa, oberta i inclusiva, i encoratgem tots els Agrupaments a adherir-s’hi directament i implicar-se en el missatge i les mobilitzacions convocades des de la campanya.

 

El proper mes de febrer de 2017 estan previstos dos grans esdeveniments:

  • CONCERT PER LES PERSONES REFUGIADES: dissabte 11 de febrer al Palau Sant Jordi. +info
  • MANIFESTACIÓ ‘CASA NOSTRA, CASA VOSTRA’: dissabte 18 de febrer a Barcelona. +info

 


A continuació reproduïm íntegrament el manifest de campanya que ja han signat gairebé 40.000 persones:

 

MANIFEST

Catalunya ha estat sempre terra d’inclusió, però no podem oblidar que en molts moments també hem estat rebuts en altres terres. A Catalunya convivim amb persones de la resta de l’Estat, persones de totes les cultures, de tots els països i de totes les creences.

Més de 290 milions de persones han hagut de desplaçar-se forçosament de casa seva per conflictes armats, vulneracions dels drets humans, canvi climàtic i pobresa. Des de l’any 2000, i per culpa de les polítiques europees de blindatge de les seves fronteres, més de 32.000 persones han perdut la vida intentant creuar el Mar Mediterrani, que s’ha convertit en un immens cementiri . L’any 2016 ha estat un dels més mortífers.

Els estats membres de la Unió Europea, lluny d’oferir una solució a la situació, han restringit encara més el pas de les persones fins a tancar les fronteres i Europa s’ha consolidat com una gran fortalesa. N’entren amb comptagotes i qui ho aconsegueix ho fa jugant-s’hi la vida i buidant-se les butxaques en favor de les xarxes de tràfic de persones. Un cop arriben als nostres pobles i ciutats, corren el perill dels CIE l’exclusió i el racisme. Aquestes polítiques de la UE incentiven la mortalitat i esborren del mapa les vies segures i legals. Per molt que s’apliquin mesures per frenar la immigració, les persones continuaran intentant arribar perquè els motius que les empenyen a fugir són molt més forts que els murs que es puguin trobar pel camí.

El 2015, l’Estat espanyol es va comprometre a rebre 10.772 persones refugiades en un termini de dos anys. Malgrat les pèssimes condicions en què es troben aquestes persones, aquest compromís s’està incomplint a hores d’ara. D’aquesta manera, el govern espanyol, conjuntament amb altres estats europeus, vulneren sistemàticament el Dret internacional així com els compromisos adquirits amb la signatura de la Declaració Universal dels Drets Humans o la carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea (UE), entre d’altres. L’acord entre UE i Turquia n’és un exemple flagrant.
Les competències en polítiques d’asil són estatals, però creiem que Catalunya i les seves institucions han de donar una resposta més clara i contundent davant el desplaçament forçat de persones més gran des de la II Guerra Mundial. Catalunya té competències en polítiques d’acollida i podria aplicar mesures per millorar-les i enfortir-les des d’ara mateix.

Per tot això, davant la inacció de l’Estat espanyol, fem una CRIDA A LES INSTITUCIONS CATALANES A:

1. Actuar definitivament davant d’aquesta situació tal com reclama la ciutadania perquè Catalunya sigui terra d’acollida.

2. Garantir la inclusió i el desenvolupament social digne de les persones migrades a Catalunya i comprometre’s a aplicar mesures contra el racisme, la xenofòbia, la LGTBIfòbia i la violència masclista.

3. Defensar el dret a la lliure circulació de les persones, tal com queda recollit a l’article 13 de la Declaració Universal dels Drets Humans.

4. Treballar per eradicar les causes d’injustícia, violència estructural, guerra i vulneració dels drets humans en origen que són l’arrel dels moviments forçats o no desitjats de població. I en aquest sentit, fomentar la cultura de pau. Demanem que s’assumeixin compromisos immediats.

I ANIMEM LA CIUTADANIA a organitzar-se, mobilitzar-se i fer sentir la seva veu per tal d’aconseguir una conscienciació col·lectiva que afavoreixi el canvi d’actitud de les institucions en relació amb l’anomenada “crisi migratòria” que actualment viu la Mediterrània.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.