Una proposta d'educació en la llibertat des de l'escoltisme

Diada del Pensament Escolta 2016

IniciDia InternacionalDiada del Pensament Escolta 2016
Post Image

Com cada 22 de febrer, avui els i les escoltes d’arreu del món celebrem la Diada del Pensament Escolta, una jornada destinada a donar a conèixer i també a reflexionar sobre els objectius del nostre moviment educatiu, que engloba més de 20.000 persones a Catalunya i prop de 45 milions de persones arreu del planeta.

 

Què és l’escoltisme?

L’escoltisme és una proposta d’educació en el temps lliure present avui a tots els indrets del planeta ideada per l’anglès Sir Robert Baden-Powell, i concebut com un joc al servei del seu país. Ell creia que el joc podia oferir a la societat anglesa bons ciutadans. Sempre va pensar que aprendre jugant no era incompatible amb el civisme o el servei a la comunitat, i així ho va posar a la pràctica.

raiers caminoEl resultat és, més de cent anys després d’haver-se concebut, una extraordinària escola d’aprenentatge arreu del món. Posat en pràctica des de 1907, l’escoltisme busca educar infants, adolescents i joves per tal que esdevinguin ciutadans actius, crítics, compromesos i curiosos.

El pilars del mètode escolta són la Llei i la Promesa Escolta, entesos com a eines d’educació i treball adaptades a la realitat catalana actual. La Promesa Escolta consisteix en la invitació personal a cada infant, adolescent o jove a comprometre’s lliurement davant dels seus companys. La Llei Escolta és la proposta que exposa de forma positiva els nostres principis i valors. Promesa i Llei són l’expressió del compromís escolta arreu del món.

(Més informació: consulteu el projecte educatiu d’Acció Escolta de Catalunya)

 

La missió de l’escoltisme

Serveis 2“La missió de l’escoltisme és contribuir a l’educació dels infants, adolescents i joves per mitjà d’un sistema de valors basat en la Llei i la Promesa Escolta, per tal de participar en la construcció d’un món millor on les persones s’autorealitzin com a individus i juguin un paper constructiu en la societat.

Per aconseguir-ho proposem als infants, adolescents i joves entrar, al llarg dels seus anys de participació, en un procés d’educació no formal utilitzant un mètode original pel qual cadascú és l’agent principal del seu desenvolupament per a esdevenir una persona autònoma, solidària, responsable i compromesa que els ajudi a establir un sistema de valors basat en principis espirituals, socials i personals com ho expressen la Promesa i la Llei Escolta.”

(Declaració de Missió de l’Escoltisme, Conferència Escolta Mundial, Durban 1999)

 

Campanya a les xarxes

Com en les darreres ocasions, les tres entitats de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG) enguany hem llançat una campanya conjunta per a fer aquesta cita un esdeveniment ben visible a les xarxes.

Si sou o heu estat escoltes, afegiu-vos-hi amb les vostres idees i sentiments, penjant fotos de grup amb fulard i fent servir les etiquetes ‪#‎DiadaPensament2016 i ‪#‎somdecau‬ tal com s’explica en aquesta imatge:

Diada3

Que se’ns vegi arreu! 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.