Una proposta d'educació en la llibertat des de l'escoltisme

L’escoltisme català celebrem el Dia de la Dona Treballadora

IniciDia InternacionalL’escoltisme català celebrem el Dia de la Dona Treballadora
Post Image

Un any més, des de l’escoltisme català ens comprometem amb la celebració del Dia Internacional de la Dona Treballadora. Tanmateix, som plenament conscients que la lluita per la igualtat no és només cosa d’un dia, perquè sense igualtat no hi pot haver justícia ni llibertat. Per això diem que al cau, cada dia és 8 de març!

 

 

Què celebrem el 8 de març?

Women

Aquest dia es reivindica la lluita de les treballadores per millorar les condicions laborals i socials de les dones. La història més estesa sobre l’origen de la commemoració fa referència als fets que van succeir el 8 de març 1908, quan van morir calcinades 146 treballadores de la fàbrica tèxtil Cotton de Nova York en un incendi provocat per les bombes incendiàries que els van llançar davant la seva negativa a abandonar el tancament que elles mateixes protagonitzaven com a protesta pels baixos salaris i les indignes condicions de treball que patien.

A més, es reconeixen com a antecedent les manifestacions protagonitzades per obreres tèxtils a partir de novembre de 1908, també a Nova York, per denunciar igualment uns salaris i unes condicions de treball inacceptables, raó per la qual van ser tractades brutalment per la policia i arrestades, van patir fam, moltes van ser acomiadades, però van aconseguir les peticions reclamades. El 8 de març de 1909 es va convocar una nova manifestació exigint millores de condicions per a les dones emigrades, l’abolició de l’explotació infantil i el dret de les dones a votar.

La Conferència Internacional de Dones Socialistes reunida a Copenhaguen (Dinamarca) el 1910, va proclamar el Dia Internacional de la Dona Treballadora. Amb el ressorgiment del feminisme, a finals dels anys seixanta i setanta, tornà a implantar-se la celebració d’aquesta data, que van acabar de corroborar les Nacions Unides, el 1977, en declarar el 8 de març com a Dia Internacional de la Dona. Al marge dels orígens reals de l’elecció del 8 de març com a data rellevant en la reivindicació dels drets de les dones, és una una jornada consolidada dedicada a la reflexió sobre les condicions vitals i laborals de les dones arreu del món.

(Consulteu també l’article sobre el 8 de març a la Viquipèdia)

 

El projecte conjunt de l’escoltisme català

Equip feminista escoltaEnguany l’Equip feminista escolta, un espai de trobada dels Equips de Gènere d’Acció Escolta, Escoltes Catalans​ i la Demarcació del Barcelonès de Minyons Escoltes i Guies, ha dissenyat un projecte per tal de celebrar conjuntament aquesta data assenyalada.

Es proposen diverses activitats: des d’una dinàmica prèvia per conèixer la història del Dia Internacional fins a una acció col·laborativa entre diversos Agrupaments, el dissabte 12 de març a Barcelona, per tal de pintar un mural que convidi a reflexionar sobre la causa de la igualtat. També es convida a les unitats a fer-se fotos amb un fulard lila i l’etiqueta #fulardlila per tal de visibilitzar aquesta lluita a les xarxes.

 

Podeu trobar tota la informació als següents enllaços:

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.