Una proposta d'educació en la llibertat des de l'escoltisme

Uns campaments de compromís i voluntariat

IniciUncategorizedUns campaments de compromís i voluntariat
Post Image

El compromís voluntari i el servei a la comunitat són, des dels seus inicis, un dels pilars fonamentals de l’escoltisme. No de bades el lema del moviment escolta a nivell mundial és “deixem el món millor de com l’hem trobat“. Els projectes de voluntariat desenvolupats durant els campaments d’aquesta primavera per part d’alguns agrupaments d’Acció Escolta de Catalunya en són una bona mostra.

 

El Mas de Llavaners: millorant l’entorn al Parc Natural de l’Alt Pirineu

Acció Escolta de Catalunya, conjuntament amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu i l’Ajuntament de Soriguera, ha iniciat un projecte de recuperació de l’espai del Mas de Llavaners, una antiga casa forestal del Pallars Sobirà que avui forma part d’una finca pública propietat de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu d’introduir millores i adequar-la per a la realització d’activitats d’educació en el lleure i per a l’aprofitament de la ramaderia extensiva.

 

Imatges de les feines realitzades de tala, desbrancatge i trossejament de la fusta.

 

Durant cinc dies les unitats de Pioners/es i Ròvers de l’Agrupament Escolta Aldaia i la unitat de Ròvers de l’Agrupament Escolta Roland Philipps han realitzat nombroses actuacions sobre el terreny, com ara desbrossat i poda de la vegetació en els marges dels prats o la tala, desbrancat i trossejament d’arbres de poc diàmetre en la zona de l’antic viver de pi roig (Pinus sylvestris) per a fer-ne una zona d’esbarjo. En aquest cas, a més, s’hi ha instal·lat una taula amb bancs construïda pels i les participants amb l’ajuda de la brigada del Parc Natural, que ha impartit un taller d’encaixos de fusta a partir de peces prefabricades.

 

Llenyer per a la fusta i adequació del viver com a zona d’esbarjo amb nou mobiliari.

També s’ha construït de nou un llenyer per a l’assecat de la fusta tallada, s’ha recuperat l’abeurador de la finca que estava totalment reblit pel sediment, i s’han realitzat millores en el sistema de captació i canalització d’aigua. Per a dur a terme aquests treballs s’ha donat prèviament formació específica en l’ús de cada eina –des de serres i destrals a pics i aixades, la majoria proveïdes pel Parc Natural– així com les recomanacions generals de seguretat per a les feines a bosc.

 

Ruta d’interpretació, vora el Noguer de Llavaners i fent observació de fauna amb prismàtics.

A més, el projecte ha incorporat diverses activitats d’educació ambiental orientades a conèixer les característiques naturals de la zona, tals com una ruta d’interpretació per la roureda de la Vall de Siarb parant especial atenció als rastres de la fauna i la presència de nius de voltor i altres rapinyaires localitzats als cingles propers, així com al contrast entre estrats geològics apreciables a una banda i a l’altra del riu del Cantó, un testimoni dels processos tectònics que varen originar el massís dels Pirineus. També es va visitar l’arbre monumental Noguer de Llavaners, per al qual més tard es va realitzar un cartell indicador, i es va realitzar una activitat d’observació del cel nocturn per a reconèixer les principals constel·lacions visibles en aquesta època de l’any.

 

Grup de joves de l’A.E. Aldaia i l’A.E. Roland Philipps que han participat al projecte.

Aquestes primeres tasques de recuperació han de permetre al Parc Natural valorar conjuntament amb les entitats promotores del projecte els usos futurs d’aquest indret com a un espai dedicat, entre altres, a l’educació ambiental i en el lleure, sempre amb la voluntat de no interferir amb l’aprofitament ramader actual de la finca. El projecte del Mas de Llavaners ha permès assolir diversos objectius d’aprenentatge a partir del compromís voluntari, des del coneixement del medi natural i del món de la ramaderia extensiva de muntanya fins a l’adquisició de tècniques manuals i d’ús d’eines forestals, així com les competències transversals de treball en equip, cooperació i servei a la comunitat.

 

La Murga: defensant el dret a un habitatge digne

Un any més, una trentena de joves de diversos agrupaments, entre ells l’Agrupament Escolta Mafeking, han participat del projecte impulsat per Escoltes Catalans per a la millora de les condicions de vida i de la cohesió social al barri de la Mariola de la ciutat de Lleida, participant en la rehabilitació de 6 pisos i per primer cop també d’una escala de veïns. El primer dia del projecte, les participants van fer una descoberta pel barri i van conèixer les veïnes i la comunitat amb què han conviscut durant aquests dies, i també van assistir a un taller de pintura.

  Participants durant el taller de pintura

El projecte, que també ha comptat amb un altre grup al barri de Ciutat Vella Barcelona, té com a objectius millorar les condicions de vida dels col·lectius en risc d’exclusió social fomentant accions locals i contribuint a la defensa dels drets humans a través de la millora de les condicions d’habitabilitat dels pisos. La rehabilitació d’aquests espais i la implicació dels i les joves afavoreix el treball de cohesió amb els veïns i veïnes participants, a l’hora que desperta l’esperit crític analitzant de més a prop les arrels de la pobresa a les nostres ciutats i barris.

 

Participants amb els veïns propietaris dels immobles rehabilitats

Aquesta implicació no es troba només en les tasques de rehabilitació dels habitatges, com per exemple pintar, reparar, recollir mobles vells, etc., sinó també en la convivència amb els veïns i veïnes que genera una actitud crítica entre els i les joves sobre les condicions de vida de molta gent que viu en els barris degradats, que els fa qüestionar també les causes de la problemàtica.

 

L’escoltisme, un model d’educació per a la transformació social

Acció Escolta de Catalunya es defineix com una escola de ciutadania activa, democràtica, laica, progressista i catalana, amb la finalitat de contribuir a l’autoformació de persones lliures, compromeses, coherents i obertes, disposades a transformar la societat i construir un món millor i més just. És una de les tres associacions integrants de la Federació Catalana d’Escoltisme i Guiatge (FCEG), que aplega més de 20.000 infants, adolescents i joves en 200 agrupaments escoltes presents als pobles i ciutats d’arreu del país, que desenvolupen un projecte educatiu estrictament format per persones voluntàries des de l’arrelament i la implicació local, desencadenant sinergies de participació i compromís amb el seu entorn i les més de 15.000 famílies implicades.

Són trets essencials de l’organització escolta la participació democràtica, tant de metodologia interna com d’aprenentatge pels infants i joves, l’entorn natural com a lloc bo per la realització de les activitats pròpiament educatives que desenvolupen, i l’educació a través de l’acció.

.

Fotos: Acció Escolta de Catalunya i Escoltes Catalans / Text: Acció Escolta de Catalunya i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (notícia a Xarxanet)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.