Una proposta d'educació en la llibertat des de l'escoltisme

Avui 20 de novembre Dia Universal de l’Infant.

IniciPosicionaments i manifestosAvui 20 de novembre Dia Universal de l’Infant.
Post Image

Els infants són el recurs més important del món i l’esperança per a un millor futur.

La infància, una de les èpoques més preuades de la nostra existència,  que la vivim amb intensitat i innocència, que recordem amb nostàlgia i que malauradament, no valorem com s’ho mereix.

Acció Escolta de Catalunya, a través de l’escoltisme, treballa per als i amb els infants per tal de fer-los ciutadans lliures, compromesos coherents i oberts, disposats a transformar la societat i construir un món millor i més just.

És per aquest motiu, que Acció Escolta de Catalunya s’adhereix al manifest publicat avui dia 20 de novembre pel Consell de la Joventut de Barcelona (PDF).

Cada 20 de novembre es commemora la Declaració dels Drets dels Infants aprovada per les Nacions Unides l’any 1959. La Declaració estableix en el seu preàmbul la necessitat de reconèixer i promoure els Drets dels Infants per facilitar el seu coneixement i el seu respecte. És per convicció que, des del CJB i les entitats d’educació en el lleure, apostem per fer nostres aquests Drets tot recordant-los i commemorant-los.

Les entitats d’educació en el lleure treballem, dia a dia, amb infants de totes les edats promovent els seus drets i el seu desenvolupament integral. Des de sempre hem apostat per reconèixer el protagonisme de l’infant, escoltant la seva veu, mantenint diàlegs respectuosos, delegant responsabilitats, generant espais d’actuació i decisió, tant individualment com col·lectivament.

Tot això ho fem possible treballant eficaçment en la resolució de situacions injustes que tenen origen en un món fet a mida dels adults.

Treballem, dia sí i dia també, per un model d’educació en igualtat d’oportunitats, on cap infant se’n senti exclòs, on cap jove discrimini un altre, on cap educador o educadora limiti les possibilitats de viure noves experiències als nois i noies, on cap família deixi de participar per raons socioeconòmiques, on l’entorn sigui inclusiu i on, amb la feina de totes i tots, fem realitat el somni d’un món millor per a tothom.

En un dia com avui volem alertar que la crisi que vivim té una repercussió directa sobre les condicions de vida dels infants a la nostra ciutat. El 26,4% de la població catalana menor de 16 anys es troba en risc de pobresa, un percentatge 8,8 punts superior al que es va registrar l’any 2008. És per això que les entitats lluitem per garantir un nivell de vida adequat al seu desenvolupament físic, mental, espiritual, moral i social, així com també a gaudir d’un nivell de salut més alt tot generant programes de suport a les famílies al llarg del curs.

Aquesta feina no pot correspondre només a les entitats d’educació en el lleure, ni al sistema educatiu en general, ni a la resta d’entitats que tenen com a principal objectiu el treball amb la infància. L’Ajuntament de Barcelona i la resta d’administracions han de ser protagonistes i ambicioses per revertir les tendències. Cal que situïn la infància i els seus drets entre les prioritats de l’agenda social i política de la ciutat i del país. Els esplais i agrupaments som agents que volem acompanyar l’infant en el seu desenvolupament integral però necessitem de més instruments i eines per fer-ho possible. És bàsic comptar amb el reconeixement per part de l’Administració de la feina que realitzem, i que aquest es materialitzi en suport econòmic i d’infraestructures.

El nostre compromís com a responsables de l’educació en el lleure dels infants i joves de la ciutat és continuar desenvolupant el nostre paper d’agents transformadors d’una ciutadania més protagonista, més activa i més compromesa, per fer una societat i un món millor, però no ho podem fer soles.

La forma més idònia per celebrar aquest aniversari és doncs, sumar esforços i compromisos de tots i totes, refermant la nostra tasca en millorar l’atenció, la promoció, la protecció i la participació de la infància i l’adolescència de la nostra ciutat.

Feliç dia de l’infància a tots i totes!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.